Poker

Poker är ett väletablerat kortspel som finns tillgängligt i många olika varianter. Det spelas både professionellt och för rekreation, runt om världen. Pokerns historia finns dokumenterad hela vägen tillbaka till 1800 talet, och spelades för första gången i USA. En av dem mest populära varianterna av poker, heter Texas Hold ‘Em. Det spelas flitigt på fysiska kasinon och vissa pubar och barer.

Många väljer dock idag att istället spela sin favoritvariant av poker online. Det finns möjlighet att spela poker via sin surfplatta, telefon och dator. Poker klassas numera som ett skicklighetsspel och det hålls dagligen turneringar i kortspelets olika varianter. Prispotter i poker har vid flera tillfällen dokumenterats att överstiga hundratusentals dollar.

Vad går Texas Hold ‘Em ut på?

Under en spelrundas gång fylls en prispott upp. Den som vinner spelrundan får också behålla den spelrundans prispott. Prispotten byggs inledningsvis upp av två obligatoriska startavgifter, som kallas big blind och small blind. Vid varje delmoment får spelarna chans att höja insatsen. Antingen betalar dem andra spelarna den eventuellt förhöjda insatsen, och går vidare i spelrundan. Eller så ger dem upp sin hand, och får då invänta att nästa spelrunda ska påbörjas.

Man vinner genom att ha den högst värderade kombinationen av kort, i slutet av spelet. Eller genom att dem andra spelarna ger upp sin hand. Man får totalt två stycken personliga kort och kan som mest få välja bland fem andra gemensamma kort. Dem tre första gemensamma korten som utdelas, vänds alla samtidigt och kallas för floppen. Det fjärde gemensamma kortet som vänds kallas för turn. Och det femte och sista gemensamma kortet kallar man för river. Alla spelare får alltså under spelets gång se dem gemensamma och uppåtvända korten, i takt med att dem blir utdelade.

Antalet gemensamma kort som finns tillgängliga, är direkt proportionerligt med vilket delmoment spelrundan befinner sig i. Vid det allra sista delmomentet så har den så kallade rivern blivit utdelad, man gör sedan sina sista höjningar. Till sist visar dem kvarstående spelarna sina händer. Man jämför sedan värdet av dem slutgiltiga kortkombinationerna, och vinnaren får prispotten. Därefter börjar spelet om, på en ny spelrunda, med en ny pot att potentiellt kunna vinna.

Exempel på kortkombinationer

Går spelrundan till det sista delmomentet så förlorar den spelaren som har den lägst värderade kombinationen av kort på sin hand. Slutar det exempelvis med att två stycken spelare, har samma kortkombination, till exempel en stege. Så kan det skilja sig beroende på variant av pokerspel. I vissa fall vinner den spelare som har den siffermässigt högsta stegen. I andra fall så delar spelarna på potten, och tar alltså hälften var. Här nedan följer förklaringar på dem olika kortkombinationerna:

 • Par, Triss, Fyrtal = Två, tre eller fyra av samma kort
 • Färg = Fem kort i samma färg
 • Stege = Fem siffror i rad, exempelvis 5,6,7,8,9
 • Kåk – Ett par och en triss bildar en kåk
 • Färgstege – En stege där alla siffror i rad även finns i samma färg
 • Royal straight flush – Detta är den högst värderade kombinationen. Det är en färgstege, som endast innefattar dem högsta siffrorna i kortleken. Det vill säga, ett äss, en kung, en drottning, en knäckt och nummer 10, alla i samma färg.

Varianter av kortspelet Poker

Det finns många varianter på kortspelet poker. Det finns till och med några underkategorier på vissa utav varianterna av poker. Underkategorierna av varianterna skiljer sig oftast i en eller flera specifika regler men är för det mesta, i övrigt likadana. Dessa typer av pokerspel spelas dock inte i lika stor utsträckning. Se nedanstående lista för dem mer vanliga varianterna av poker, och deras skillnader:

 • Texas Hold ‘Em – En av dem mest populära och välkända typerna av poker idag.
 • Omaha – Detta liknar Texas hold’em på många sätt. Men det skiljer sig i antalet personliga kort som utdelas till varje spelare. När man spelar Omaha får man fyra stycken, istället för två stycken personliga kort.
 • Draw poker – Man drar en full hand per spelare och har inga gemensamma kort, till skillnad från Texas Hold ‘Em. Man förbättrar sedan under spelets gång sin hand, genom att byta ut ett antal oönskade kort.
 • Stud Poker – I denna variant får varje spelare en kombination av uppåtvända och nedåtvända kort, utspritt over flera satsningsrundor. Dem vanligaste underkategorierna av Stud Poker, är Seven-Card Stud och Five-Card Stud. Dessa två underkategorier skiljer sig, i sin tur, också i en del i sina format.

Vanliga uttryck inom poker

 • Check – Detta är när man väljer att stå över sin spelrunda och det kan resultera i att en annan spelare väljer att höja insatsen under sin tur. Man får då ta ett nytt beslut och antingen syna höjningen, eller att ge upp sin hand. Det kan även resultera i att dem andra spelarna också checkar, och man undviker på så sätt då också en höjning.
 • Fold – Detta är med andra ord att ge upp sin hand, och förlora spelrundan.
 • Raise – Är vad man kallar man att höja insatsen.
 • Bet – Används för att beskriva en satsning

Vertical Menu

Search

Categories

 • Inga kategorier